Bayram SONGUR

İşadamı ve Yönetici

Bayram SONGUR
Bayram SONGUR

Bayram Songur u tanıyalım… Bayram Songur 1962 de Bayburt Akşar da dünyaya gelmişim. Babam Mevlam Hüseyin ve ya Molla Hüseyin diye anılan 7 çocuklu bir babanın 6. çocuğuyum. Allah bütün ölmüşlerimizin mekanını cennet eylesin. İlkokulu Akşar da okudum. Babamın ekonomik durumu iyi olmadığından beni okula göndermedi. Bende 2 yıl çobanlık yaptım.

1975 yılında karar verdim, yol gurbet dedim ve İstanbul a geldim. Burada inşaatlarda işe başladım. Sırasıyla amelelik, ustalık, kalfalık yapmaya başladım. Bu çalışma döneminde ortaokulu ve liseyi de bitirdim. 1979 senesinde İstanbul da evlendim. 1982 askere gittim ve 1983 senesinde askerden geldim, gelir gelmez Bismillah dedim ve işe başladım.
1992 den itibaren konut üreticiliği yapmaktayım. BSB İnşaat isminde kendi inşaat firmamı kurdum. Kendi işimizi yapıyorum, toplum dilinde müteahhitlik… Yap, sat…

UHİM deki göreviniz nedir?
UHİM deki görevim kurucu başkan yardımcısı ve koordinatör.



UHİM i sıkça duyuyoruz bize anlatabilir misiniz UHİM nedir ve neler yapar?
Uhim; İşgal, iç savaş, yoksulluk ve kaosla felakete sürüklenen ülkelerde sürdürülen insani yardım kampanyaları yara sarma vazifesi görse de, insanların yardıma muhtaç hale gelmesini engellemiyor. Bu coğrafyaları kaosa sürükleyen uluslararası yapılara karşı mücadele etmek ve yeni mağduriyet alanlarının oluşmasına engel olmakta büyük önem taşıyor. Biz bu anlayışla yola çıkmış ve bu doğrultuda çalışmalar yürüten bir sivil toplum kurumuyuz.


Neler yapıyoruz?

  • Biz geleceğimiz için varız ve bu amaçla;
  • Batılı devletlerin ihlal karnelerini çıkarıyoruz.
  • Uluslararası kuruluşların yapılarını ve uygulamalarını sorguluyoruz.
  • Küresel sistemi oluşturan devlet kurum ve şirketlerin ihlallerini raporluyoruz.
  • Küresel işgal ve siyasi müdahaleleri yerinde gözlemliyoruz.
  • Afrika nın neden nasıl yoksullaştığını tartışmaya açıyoruz.
  • Uluslararası kültür sanat kurumlarının manipülasyonlarını deşifre ediyoruz.
  • İslami fobi ve ayrımcılıkla mücadele ediyoruz.
  • Hak arama bilincinin oluşması için eğitimler veriyoruz.
  • Yayınlarımızla ihlalleri belgeliyoruz ve dünya kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Bir taraftan da iş hayatınıza devam ediyorsunuz, hangi sektörde neler yapıyorsunuz?
Evet iş hayatının koşturmasına devam ederken, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarında görev almaya başladım. Sırasıyla Mazlumder İstanbul şube başkanlığı yaptım. Sonrasında UHİM i kurduk.
1989 yılında Bayburtlu hemşerimizin, Refah Partisi milletvekili adaylığı sebebiyle siyasetin içerisine girmiş oldum. 1992 Kartal Soğanlık Mahalle Başkanlığı görevimle resmi siyasete girmiş oldum. 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi Kartal Meclis üyesi adayı oldum fakat seçilemedim. İlçe kongresinde Refah Partisi ilçe başkan yardımcılığına seçilmiş oldum. Aynı zamanda Kartal Refah Partisi gençlik kolları başkanı görevine getirildim.
1999 yerel seçimlerinde Fazilet Partisi nde Kartal il genel meclis üyesi seçildim. 1999-2004 il genel meclis üyesi, 2004-2009 arası Adalet ve Kalkınma Partisi Çekmeköy Belediye meclis üyesi görevlerinde bulundum. 2002 yılı 3 Kasım seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinin İstanbul u seçimini yönlendiren ekip içerisinde aktif görev aldım. Kısacası Bayram Songur köyden çoban gelip, hiçbir siyasi ve ekonomi desteği olmadan İstanbul un yönetilmesinde söz sahibi olmak, Allah ın lütfu ve mevlam Hüseyin in ve anamın dualarıdır.




Akşar Köyü dernek başkanlığı yaptınız, başkanlık döneminiz nasıl geçti neler yaptınız?
Benim dünyada gitmediğim ülke sayısı az kalmıştır. Türkiye de  il sayısı da bir o kadar. Ama en mutlu olduğum yer Akşar dır. Akşar derneği 1995 yılında kurulmuştur. Derneğin kurucu kurul üyesiyim. Ve bir dönemde yönetimde bulundum. Akşar Derneği nde hizmet etmek bir ayrıcalıktır. Bizlerden önce derneğe emeği olan bütün Akşarlılara teşekkür ediyor ve tebrik ediyorum. 2013 yılında Akşar dernek yönetim kurulu başkanlığına seçildim. Öncelikle bu yönetimi seçen ve beni yönetim kurulu başkanlığına layık gören Akşarlı seçmenlere teşekkür ediyorum. İyi bir yönetim varsa, başkanlık çok kolay olur. Elhamdülillah bizde o yönde yönetim vardı. Yönetim olarak Bismillah dedik ve ilk kararımız da Akşar Derneğini; siyasi görüşlerimizin üzerinde tuttuk. Derneğimizin siyasi tarafı yoktur. Derneğimizin çıkarları her zaman önceliğimiz olmuştur.
İlklerimiz beldemizin kanaat önderleri ile bir araya gelmekti. Bir akşam yemekli toplantı yaptık. Sayı 25 kişi. Biz yönetim olarak 3 yılda neler yapacağımızı anlattık ve toplantıya katılan hemşerilerimize önerileri olup olmadıklarını sorduk. Bu toplantı tamı tamına 5 saat sürdü. Sonuç gayet güzeldi ve bu toplantı Akşarlıların ilk istişare toplantısı oldu. Önceliğimiz Akşar ı ve Akşarlı'yı topluma ve kamuoyuna anlatmaktı.

  • Metropollerde yaşayan yaşlılarımızı derneğimiz çatısı altında toplamak ve mesajla Akşarlılara duyurmak ve onlarla hasbihal olmak.
  • Derneğimizde Akşar ı tanıtmak için TV canlı yayın yaptırdık.
  • Beldemizin belgeselini yaptırdık.
  • Gelecek nesillere belge bıraktık.
  • Akşar ı ve Akşarlı yı mümkün oldukça kamuoyuna tanıtmak ve anlatmak ilkelerimizdi. On istinaden canlı yayın programlarına 2 kez katılım sağladık.
  • 3 ayda bir Akşar kültür salonumuzda herfene geceleri düzenledik.
  • Tabi ki bizler için gençler önemliydi. Akşar nüfusuna kayıtlı üniversitede okuyan gençlere burs verdik. Az miktarda da olsa ihtiyaçlarına katkıda bulunmak ve katkıda bulunurken de gençlerimizin derneğe bakış açısını değiştirmeyi amaçladık. Bu vesile ile 2013-2014 öğretim yılı içerisinde 65 talebemize, 2014-2015 öğretim yılı içerisinde 85 talebemize ve 2015-2016 öğretim yılı içerisinde ise sadece bir aylık  100 TL. lik burs verdik.
  • Her yıl 21 Şubat ta Akşar Derneği miz de şehitlerimize ve tüm ölmüşlerimiz için Kuran okunmasını başlattık.
  • Tabi ki Akşar’ı Akşarlı’ya hatırlatmak ve sılayı rahim yaptırmak amacıyla Akşar pikniklerimizi Akşar Korgan Şenlikleri adı altında Akşar’da yapmayı başladık. Birincisinde (2014) 10 otobüsle, ikincisinde (2015) 13 otobüsle Akşarlı’yı Akşar’a götürdük. Piknik öncesi Akşar beldemizde Merkez Cami’de tüm ölmüşlerimiz için, beldemizde yetişmiş değerli hocalarımızla Kuran okutulmasını başlattık. Ertesi gün ise pikniğimizi gerçekleştirdik. Bundan sonra da böyle devam etmelidir. Çünkü gençlerimizi ve neslimizi geleneklerimizi hatırlatmak ve yaşatmaktır.





Akşar Köyü’nün ilçeliği konusunda bir çalışma yürütülüyor mur? Sizce olasılığı var mıdır?
Önemli bir çalışmamızda Akşar’ın ilçe olması veya belediyenin geri alınması olabilir mi? Evet olur. Neden derseniz Akşar’ın yaklaşık 8.000 nüfusu var. Kanun der ki; 5.000 nüfusla belediye verilir.3.500 ile ilçe için müracaat edilebilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı gerekli. 2016 yılı itibariyle T.B.M.M.’in de 7 Bayburtlu milletvekilimiz var. Bayburt için şanslı bir dönem. ….. böyle bir imkan varken, Akşar’ın ilçe olmaması için hiçbir engel yok. Yeter ki Akşarlı buna inansın ve herkes sorumluluğunu yerine getirsin. Öncelikle Akşar’ı yöneten muhtarı ve dernek yönetimi buna inanmalı, bu nokta da çalışma yapmalılardır.


Dernek başkanlığının zorlukları var mı, varsa nelerdir?
Dernek başkanlığı ekip işidir. Ekibin iyiyse başkanlık yapmak kolaydır. Başkanın öncelikle zamanı ve imkanı olmalı. Zaman ve imkan kısmında sorun yoksa başkanlık görevini yerine getirmek daha kolaydır. İnsana hizmet etmek farklı bir duygudur. Çünkü; insan Allah’ın yeryüzündeki temsilcisi.  Görevi ya da sorumluluğu iyilik yapmak, kötülere engel olmak, mazluma yardım etmek.  Zalime karşı durmak ama en önemlisi zalim olmamak, kötülük yapmamaktır. Bizlerde bu anlayışla hizmet etmeye çalıştık.

Son olarak hemşerilerimize neler söylemek istersiniz?
Sevgili Akşarlılar! Köyümüz metropol şehirlere uzakta olsa, o köy bizim köyümüz. Sizlerden istirhamım çocuklarınızla sene de bir günde olsa köyünüzü ziyaret ediniz. Sılayı rahim arklı bir duygudur. Kültürümüzü ve geleneklerimizi unutmamak lazım... Gençlerimize de öğretelim. Akşar’ karşı her Akşarlı sorumludur. Akşar’a kişiler üzerinden bakmayalım. Üzerimize düşen sorumluluklarımızı mutlaka yerine getirelim. Bu duygu ve düşüncelerle tüm Akşarlılara sağlık, sıhhat ve mutluluklar diliyorum. Sevgi ve saygılarımla…