Derviş YÜCEL

Anadolu Yakası Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı

Derviş YÜCEL
Derviş YÜCEL

Derviş Yücel Kimdir ? diye söyleşime başlamak istiyorum.

Dil bilimcisi – Eğitimcisi. 1960 Bayburt doğumlu. İlk, orta ve liseyi Bayburt’ da bitirdi. 1977 -79 yılları arası Almanya’ da dil eğitimi aldı. 1979-83 yılları arası Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı mezunu. Aynı yıllar içersinde fakülte de, Milli Eğitim Bakanlığının Pedagojik Eğitim Formasyon diplomasını aldı. 1982-83 yıllarında Pendik İmamhatip Lisesinde Almanca derslerine girdi. Pendik’ te uzun yıllar yeminli mütercimlik yaptı. 1983 de yurtdışına çıkarak Almanya’ da –master- çalışması yapabilmek için Alman devleti yeterlilik sınavını kazandı. 1983-86 yılları arasında Stuttgart Üniversitesi, Felsefe Fakültesinde Siyasal Bilimler, Pedagoji ve Dilbilimleri dallarında master çalışması yaptı. 1984-86 yılları arasında Alman Kültür Bakanlığı’ nın yabancılar dairesine bağlı- öğretim görevlisi- ünvanıyla çalıştı. Askerliğini kısa dönem olarak önce Bilecik’ te (jandarma) daha sonra Ankara Jandarma Okul Komutanlığında, Psikolojik danışmanlık ve rehberlik servisinde yaptı. Askerlik sonrası Ticarete atıldı. Pendik – Yücel Giyim- adıyla hazır giyimde işletmecilik yapmakta. Pendik Konut Yapı Kooperatifi Başkanlığı yaptı. Tuzla Hayat sitesi Elit Kooperatifi II. Başkanlığını yürütüyor. Tuzla Musiki Cemiyeti Derneği kurucusu ve II. Başkanı. Tuzla Farabi ilköğretim Okulu Derneği II.Başkanı. Bayburt Eğitim-Kültür ve Hizmet Vakfı Kurucusu . Anadolu Yakası Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı. İstanbul Gazetesi Haberler Müdürü. Türkiye dergiciler Derneği Kurucusu. Tuzla Belediyesi Meclis Üyesi ( encümen ve İmar Komisyonu görevinde bulundu) tuzla Belediyesi Ulaşım- Çevre ve Sağlık komisyon Başkanı. Tuzla Belediyesi Kadın ve Aile Komisyonu Raportörü , Trafik Fahri Müfettişi … Evli ve 2 çocuk babası.


Ülkem, Yurdum, Bayburt’ um
Sende doğdum, sende büyüdüm
Toprağım, hamurum, özüm sende,
Gönlüm, yüreğim, kanım Bayburt’ um

Bu güzel dörtlüğünüzden sonra bize birazda derneğinizi anlatır mısınız?

Anadolu Yakası Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği yaklaşık 35 yıldır bölgemize- hemşerilerimize –hizmet etmekte. Bu hizmetler adından da anlaşılacağı gibi Kültür ve hemşerilerimiz arasında yardımlaşmayı sağlamak. Bu misyonu ilk gün ki gibi sıcak ve heyecanla korumak için çalışan çok değerli yönetim kurulumuza kamuoyu önünde saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum. Yönetim Kurulu olarak Derviş Yücel, Lütfü Silo Selahattin Ağın, Temel Yaz, Mahmut Demirhan, Temel Ordukaya, Fatih Kaya, Osman Okutmuş, İbrahim Günaydın ve Köksal Yerlikaya üstlenmiş olduğumuz zor görevin bilinciyle Bayburt ve Bayburt’luya hizmeti bir görev addediyoruz. Bu görevleri yaparken yöneticilik vasıflarını yüreğimizde hissetmeye gayret ediyoruz. Çünkü yöneticilik kin bilmez, yöneticilik nefse uymaz, yöneticilik kibirle dost olmaz, hülasa yöneticilik bir hizmet aşkı, bir gönül işi. Yunus’ un dediği gibi :” Dövene elsiz, sövene dilsiz, Derviş gönülsüz gerek…” Bu öyle bir ulvi duygu ki yaklaşık 10 yıldır beraber çalıştığımız ağabeylerimiz, başkanlarımız – kendilerine on yıl genel sekreterlik yaptım- Lütfü Silo ve Selahattin Ağın, altı yıl önce yapılan genel kurulda Genel Başkanlığa seçildiğimde, aynı yönetimde yer alarak, şimdi “ Genel Başkanımızın emrindeyiz” diyecek kadar erdemli, gönül zengini insanlar… Örneklerinin bulunacağını hiç tahmin etmiyorum. Bu yiğitler ancak Bayburt’ tan çıkar…

Peki Sayın Genel Başkan, hizmetlerinizdeki sorumluluk sadece Bayburt ve Bayburtluyla mı sınırlı?

Elbette hayır; biz Anadolu Medeniyetine katkıda bulunmuş, hizmet etmiş, tarihi kültür merkezlerinden biriyiz. Hizmetlerimizi – çalışmalarımızı –yaparken Bayburt ve Bayburt’ lunun yanında, Milli Kültürümüze ve bölgemizde yaşayan insanımıza da hizmet etmekteyiz. Biliyoruz ki: “ Millet Kültürü, kültürde Milleti yaşatır” yine biliyoruz ki Kültür dernekleri birer – Kültür taşıyıcılarıdır. Takip ettiğimiz kültür politikası; sahip olduğumuz moral değerlerimizi ve kültür hazinemizi genç nesillere aktarmak ve sosyal bütünleşmeyi sağlamaktır. Yine biliyoruz ki; Milli hamleler millet –kültür işbirliğinin ortak mahsulleridir.

Sahip olduğumuz Milli ruh : Yürekli insanlarla, yürekli yöneticilerle, yürekli eğitimci- Kültür ve fikir adamlarıyla bu kutlu yolda yürümek, her yerde, her zaman, hiçbir kaygı ve endişe duymadan , milli kültürümüzü korumak ve yaşatmak adına yürekli ve cesaretli olmayı kendimize şiar edindik.

Sayın Başkan hakikaten hayretle içinde kaldım. Kendine büyük hedefler seçmiş böylesi bir dernek bulunur mu bilmem ama, Bayburt derneği olmasından gurur duydum. Peki bu sahada yapmış olduğunuz faaliyetler var mı?

Olmaz mı? Biz Kültür derneğiyiz, bizim ufkumuz geniş, hedefimiz büyük… İçe dönük faaliyetlerimiz her zaman, herzeminde ve her fırsatta yapılmakta. İaşe, sağlık, eğitim ve yardımlaşma gibi… Dışa dönük ise; en son yaptıklarımızdan bir kaçını bahsedelim. Geçen yıl Ermeni meselesiyle Türkiye kaynarken ve malum Üniversite de , malum şahısların, malum bir şekilde konferans düzenlemeden, Biz Anadolu Yakası Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak, Pendik’ de Mehmet Akif Kültür Merkezinde “ Türk ve Ermeni ilişkileri ve Tarihi Gerçekler” adıyla konferans düzenledik, onunla da kalmadık yüzlerce tarihi belgeyle Ermeni katliamını belgeleyen sergi açtık. Halka açık Türk insanının hizmetine sunulu. Bu çalışmada bize hemşerimiz tarihçi, araştırmacı yazar muhterem hocam Cemalettin Aytemur Beyefendi hem konuşmacı olarak hem de sergi açmamızda ki yardımlarından dolayı Bayburt’ lular adına şükranlarımı sunuyorum.

Yine “ Ahmet Yesevi ve Türk Dünyası” adlı konferans da Kültür eski Başkanı hemşerimiz Sayın Namık Kemal Zeybek Beyefendi konuşmacı olarak katılarak Bayburt’ luluk görevini yerine getirmiştir.

Yine milli kültürle ilgili “ Milli Kültürümüz ve Batı” bir diğeri “ İslam ve Cumhuriyet” gibi konferanslarla bilgemizde yapılan hizmetlere damgamızı vuruyoruz. Bu hizmetleri Bayburtlu olmayanların takdir etmesi, bizler için, Bayburtlular için elbette gurur kaynağı.

Sayın Başkan hayretler içinde sizi dinliyorum. Peki bu ve diğer hizmetleriniz de, Bayburt dernekleriyle ilişkileriniz yardımlaşmalarınız var mı?

Adımız yardımlaşma derneği oluşundan yardımlaşma olmaz mı? Bayburt ve Bayburt’ lunun adı nerde geçerse biz ordayız. Aynı hassasiyeti duyan arkadaşlarımız, Derneklerimiz orda. Bayburtluluk ruhu bir olmayı, beraber olmayı, dirlik içinde kalmayı emreder. Allah’ a şükürler olsun ki Dernek Başkanlarımız –il, ilçe, belde ve köy- Bayburt ve Bayburtlu adına yapılacak tüm faaliyetlere yürekleriyle iştirak ediyorlar. Ne gerekiyorsa maddi-manevi katkılarda bulunuyorlar. Onlarla yaptığımız çalışmalarda, bu birliğimiz Bayburtluluğumuzu da ziyadesiyle memnun etmekte. Aynı şekilde bizlerde hangi derneğimizin ihtiyacı olsa, Bayburt ve Bayburtlu adına emirlerinde olduğumuzu deklere etmişizdir.
Bu birlik ruhunun, birilerinin şahsi ihtiraslarıyla zedelenmesine müsaade edilmeyeceği bilinmelidir.

Allah birliğinizi bozmasın Sayın Başkanım. Peki faaliyetleriniz bir bölümünü sıralarsak karşımıza nasıl bir tablo çıkar?

Herhalde sert kayaya çarptık. Kaçış yok gibi. Peki kısaca anlatayım.

Her şeyden önce her yıl belirli zamanlarda giderek hemşerilerimize gerekse ihtiyaç sahibi bölge insanımıza iaşe yardımı yakacak yardımı yaparız.

Bölge insanımıza hitap eden faaliyetlerden misal Sağlık taraması yaptık . Dr. Recep Demirhan, Dr. Selim Genç, Dr. Cemal Göktaş, Dr. Dündar Yazoğlu katıldıkları organizasyonla çok güzel bir hizmet verdik.

Bölgemizdeki belediyelerin festivallerinde sıla geceleri kültür geceleri yaparak binlerce insana hitap ediyoruz.

Ramazan aylarında hemşerilerimize geleneksel iftar yemeği düzenleriz. Yine Ramazanda yapılan, Belediyelerin Ramazan etkinliklerinde çadırlarından programlar yaparız.

Dini Bayramlarda dernek merkezinde bayramlaşma yapılır.

Derneğimizi , Başbakanlık Atatürk Yüksek Kurumunun düzenlediği Abant’ da ki toplantıda temsil ettik. Yerel Kültürün önemini belirterek konuşma ve tartışmalar yaptık.

Derneğimizi bu günlere getiren genel Başkanlarımıza şükranlarımızı sunmak için 30.yıl programı yaparak 6 genel Başkanlık yapmış başkanlarımıza şükran plaketlerini sunduk. Bu bizim vefa borcumuzdu.

Bayburt ve Bayburtlu’ ya kazandırılan büyük bir faaliyet. Maddi ve Manevi zenginliğimizi sunma tanıtma, imkanı bulduğumuz “ Bayburt Genç Osman Şenlikleri ve Herfene “ nasip olursa 25.06.2006 Pazar günü . Bütün Bayburtluların kenetleşeceği ve birlikte kutlayacağı bu şenliğe şimdiden herkesi davet ediyoruz.

Yine yurt dışında Stutgart’ taki (Almanya ) Derneğimizin davetiyle Almanya’ ya giderek derneğimizi temsil ettik, hemşerilerimize hitaben duygu ve düşüncelerimizi aktardık.

Sayın Genel Başkan Allah size yardım etsin. Saymayla bitmiyor anlaşılan. Peki gelecekte proje var mı?

Projesiz, faaliyetsiz, dernekçilik olmuyor zaten. Bayburt ve Bayburtlu olurda proje olmaz mı?
Yakın gelecekte düşündüğümüz ve önemsediğimiz projemiz şu :

Bayburtlu kadınlarımızı bir araya toplamak. Kadın kolları kurmak.
Amacımız,
1- Okuma yazma bilmeyen kadınımız kalmasın.
2- El becerileri geliştirilsin.
3- Bayburt mutfağı korunsun ve yaşatılsın.
4- Bayburt köy oyunları canlandırılsın, oynayacak kızlarımız yetiştirilsin.
5- Bayburtlu kadınların sosyal ve kültürel birliktelikleri ve faaliyetleri sağlansın.

Bir diğer projemizde;

Çanakkale de yatan şehitlerimizin – Bayburtlu yiğitlerin anısına orda bir hayrat yaparak, onları rahmet ve şükranla anmak . İnşallah bunu da gerçekleştirerek görevimizi yapmış olacağım.

Söyleşimizde son sözleriniz nelerdir?

Hülasa bu gönül işi, gönlü zengin olan herkese selam olsun. Maltepe şubemize, Marmara, Dedekorkut, ,Aydıntepe, Akşar ve yürekli bütün köy dernek başkanlarına saygılarımı sunuyorum. Anadolu Yakası Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği yönetimi olarak birlik ve dirlik diliyoruz.

Bizde sizlere yaptığınız işler için teşekkürler ediyor Allah başarılarınızı daim etsin diyoruz.